Koncepce ovlivňování a prevence zdraví vychází z předpokladu, že vyvážená strava a vyrovnaný psychický stav jsou základními kameny zdraví .
Principy stravování v naší mateřské škole lze charakterizovat následujícím způsobem:
- minimalizace podávání masa (2 – 3x týdně) s preferencí masa bílého tj. drůbež, ryba čili nahrazování živočišných bílkovin bílkovinami rostlinnými (luštěniny) a klasem (tzv. rostlinné maso)
- snížení spotřeby cukru, využívání především surového – hnědého cukru
- snížení spotřeby soli
- zvýšení podílu zeleniny, celozrnných výrobků
- využívání bylinných a ovocných čajů, preference čisté vody
- využívání surovin jako jsou jáhly, pohanka, cizrna atd.
- minimalizace spotřeby kravského mléka (vzhledem k vysokému počtu dětí trpících alergií na kravskou bílkovinu), náhrada kravského mléka mlékem rýžovým, kukuřičným, pohankovým, ovesným, sojovým a zvýšeným podáváním potravin obsahujících vápník jako je zelenina.
V den narozenin každého dítěte pořádáme malou slavnost. Je zvykem, že dítě svým kamarádům něco přinese. Prosíme, respektujte zásady zdravé výživy (sušené či čerstvé ovoce, celozrnné produkty atd.). Prosíme o konzultaci s učitelkami ve třídě.
Po domluvě s vedoucí stravování a dle možností pracovníků kuchyně bude vyhověno i dětem se zdravotním omezením, které se týká vyloučení určité potraviny z jídelníčku dítěte (lékařské potvrzení).
DIC a MŠ nezajišťuje dietní stravování.